Friday, April 24, 2009

Presa bat-o vina

Azi am decis dintr-un motiv necunoscut ( ma rog evitarea temelor ar fi motivul, dar evit sa fac public acest lucru) sa deschid pagina web a ziarului Libertatea. Stiu ca jurnalismul practicat acolo e sub mediocru, dar eram curioasa ce mai zic.
Stirea esentiala de azi dupa Libertatea este ca Ramona Gabor nu mai are aceiasi relatie de iubire si intelegere cu sora ei Monica. E o situatie foarte trista, va zic. Te trezesti dimineata, cumperi ziarul si nici nu dai banii bine ca te gandesti: "Oare MoniCA COlumbeanu sau oricine altcineva care are vreo legatura cu ea a mai facut ceva??? Aia astept sa citesc in drum spre serviciu ca sa am despre ce vorbi la pauza de pranz". Eu inteleg aceasta obsesie pentru vedete, naiba stau in America si nu poti sa te duci pana la baie ca Brad Pitt/ Angelina/ amandoi/ catelul lui Obama a facut ceva care trebuie mentionat fix in timpul serialului meu preferat. Dar Monica C.? In afara ca e sotia lui ala mic de respira greu...ce altceva a facut? a da parca era fotomodel...sau cv asa, nu stiu ca am vazut o decat cand si-a pus o geanta in cap. Si nu am nimica cu ea, treaba ei sa fie fericita dar zau ca as vrea sa citesc si altceva in ziar. Stiu ca toata lumea are o parere despre Monica/Becali/Elena Basescu s.a.m.d., si in mod normal as condamna asta si mi-ar fi rusine si mie sa vorbesc despre ei, dar cand ii vezi peste tot e cam greu sa nu iti exprimi frustrarea...
Ah m-a distrat si articolul cu Principele Radu care a mintit ca a absolvit la Havard, cand defapt a facut un curs de o saptamana sau doua. Zau asa si el si Basescu au mintit. Presedintele a spus ca minunata lui fiica a facut facultatea in state. Zi frate ca a facut un curs in State, nu ca a absolvit facultatea. Si un curs e esential daca l-ai facut, dar nu exagera 2-3-4 saptamani in 4 ani de munca. Minte in asa fel incat sa fie credibil daca tot minti. Adevarat ca prostul pana nu e fudul, parca nu e prost destul ...

Thursday, April 23, 2009

Sa vezi si sa nu crezi

Azi drumul meu cu trenul pe langa obisnuita agitatie ( de data asta s-a stricat fix intre statii si pentru 15 minute ne-au zis ca va trebui sa asteptam acolo pana vine o locomotiva sa traga trenul...*nervi, oameni frustrati, diana care ar fi tb sa ajunga la examen....*) apoi s-au linistit apele.
Eu am crezut toata viata mea ca poti invata foarte multe observand comportamentul celorlalti. Se numeste invatare observationala si ideea a fost dezvoltata de Albert Bandura (sigur careva o sa dea search pe google, antonio banderas si o sa ajunga aici :)) ). Deobicei in tren "invat" cum sa fii arogant. Americanu' care se trezeste la 6 sa ia trenul sa ajunga la new york este imbracat la costum , gelat si nu se suporta nici pe el insusi. Cu new york times intr-o mana si cafeaua in cealalta si blackberry ul pe undeva pe acolo acest american este prea ocupat sa vada pe altcineva.
Apoi exista imigrantul care munceste ilegal si are blugi plini de vopsea, haine tocite si doarme in picioare. Fiecare cu treaba lui; exista si exceptii dar iata ce m a dat un pic peste cap la 7 dimineata azi.
O americanca, imbracata bine, se aseaza pe scaun, pe care il verifica inainte sa vada daca nu cumva e murdar si astfel evita riscul de a-si murdari haina alba. Se aseaza, se machiaza un pic, ca acasa nu a avut timp si restul oamenilor din vagon trebuie sa asiste la schimonisiturile feteii ei care incearca sa arate mai bine cu ruj si fard de pleoape. Pana aici nimic palpitant. Am vazut eu in 85 si 69 tantii care nu numai ca se machiau dar se dadeau si cu parfum...pentru ca nu exista idee mai buna decat sa combini mirosul de ratb cu parfum...
Cand deodata aceasta distinsa tanti cauta in geanta ei sic si scoate o forfecuta. Eu, una m-am gandit la milioanele de filme difuzate pe protv in care unu cu un briceag ia control asupra unui intreg avion. Pai una cu o forfecutza cine naiba stie ce poate sa faca...am vazut si eu McGiver cand eram mica...
In soc si cu gura cascata ma uit la ea si astept sa il omoare pe domnul de langa ea care dormea cu gura deschisa si ne arata toate maselele. Dar nu, ea ia forfecutza si incepe sa isi taie unghiile. Cred ca preferam sa ne omoare :)) ma uitam la unghiile ei care sareau :)) si jur ca nu imi venea sa cred. Eu pariasem in secret ca una din unghii avea sa cada in gura vecinului...din pacate/fericire pt el nu a fost cazul.
Cobor din tren si ma gandeam ca mare e gradina lui Dumnezeu si ii laudam pe imigranti ca asa amarati cum sunt ei macar nu au apucaturi de genul. Gresit! In gara la stamford unul statea rezemat de un stalp cu forfecuta si taia de zor. Pe bune acuma ce a fost azi?Sf. Ghoerghe...da ce relevanta are asta cu unghiile. Ma gandesc ca poate azi toate locurile de munca au inspectie la unghiutze ca la gradinita cand scoteai batistuta si aratai unghiutzele dnei invatatoare. Eu stiu....lumea aici e plina de surprize...
Nici in 143 (si cei care au fost in 143 stiu despre ce vorbesc) nu am vazut asa ceva.
Am uitat sa zic ca tanti aia nu numai ca le-a taiat si ca s-a gandit de acasa sa isi ia forfecutza cu ea dar avea si pila....
In fine nimic nu ma mai surprinde...decat poate daca in una din zilele asta vad pe cineva ca scoate ceara/crema depilatoare si incepe sa isi faca picioarele...daca se intampla asta vin acasa !!!! :))

Monday, April 20, 2009

Paste strain

Anul acesta am sarbatorit Pastele pe taramuri indepartate...a fost diferit evident dar romanii sunt romani peste tot.
Vineri seara am fost la noua biserica romaneasca din Connecticut unde am asistat la slujba si am trecut pe sub masa. Toate bune si frumoase. Romani si machedoni care sunt stabiliti in state de ani de zile m-au intrebat cum e in tara, cum e cu economia si evident nelipsita intrebare: "dar ce exact se intampla cu becali?". Nimeni dar absolut nimeni nu a intrebat de Moldova...dar asta e frustrarea mea pentru alt post.
A fost frumos, chiar daca nu ii cunosteam...era romana, si asta e intotdeauna binevenit cand esti plecat de acasa.
Sambata a fost o pregatire continua...matusa mea a facut nu unul, nu 2 ci 9 cozonaci, drob, placinta, prajitura, miel, bors...de toate :)) miroasea super in casa. Pe seara a venit Costina si am mai barfit un pic pana la 11 juma cand trebuia sa mergem la biserica. O data ajunse acolo a fost ceva foarte frumos. Oamenii erau aranjati, nu ca in Baicului :)), si asteptau toti marea sarbatoare. Biserica noua arata ca o mini-manastire. Au fost peste 800 de persoane, era plin. Apoi luminile s-au stins peste tot si a avut un efect foarte tare pentru ca biserica este oarecum plasata in mijlocul pustietatii si era bezna peste tot...deodata parintele a iesit din altar cu Lumina si cum nu se vedea nimic am putut sa observ decat lumanarile credinciosilor care se aprindeau una cate una. Semana cu cerul cand se umple de stele...numai luminite care sa intindeau pana afara. Apoi parintele a iesit si dupa el corul fredonand...am inconjurat biserica o data si o data ajunsi din nou in fata ei usa era inchisa. Parintele a batut in usa si de pe partea cealalta a fost intrebat cine bate. Parintele i-a raspunsul ca Domnul si ma rog a avut el un intreg discurs pe care eu nu stiu sa il reproduc. A fost foarte interesanta aceasta mica sceneta...nu mai vazusem...bine probabil si din cauza ca la noi biserica din cartier era prea mica ca sa faca asa ceva. Apoi au cantat Hristos a inviat! Si a fost o experienta sa aud 800 de persoane cantand in cor....si se auzea si ecoul. Nu numai ca au cantat dar era bilingv pentru ca erau romani nascuti aici care nu au invatat destula romana incat sa participe la o slujba oficiata numai in romana si erau si americani ortodocsi si alte neamuri. Oricum foarte frumos si linistit si elegant.
Apoi am ajuns acasa si am ciocnit tranditionalul ou!
Hristos a Inviat!

to gamble or not to gamble

Adevarat ca nu trece o zi fara sa inveti ceva. Zilele astea am avut timpul sa observ comportamentul unei persoane care joaca lotto si cumpara lozuri compulsiv. Nu e ceva foarte serios si totusi am fost surprinsa. Stiam ca dorinta de a castiga e foarte mare si adrenalina de dinainte de a auzi ce numere au iesit sau de dinainte de a razui lozul poate fi destul de mare incat sa te faca foarte nervos, daca nu ai castigat, sau sa te trimita aproape involuntar si fara sa realizezi la magazin sa mai cumperi. Dar iata ce nu stiam: psihologia dupa care merge chestia asta.
Pasul 1: lozul este cumparat
Pasul 2: lozul nu se razuieste sub nicio forma pe drum. Se lasa adrenalina sa creasca pana se ajunge acasa. Adrenalina creste si mai mult daca pe drum spre casa te gandesti ce ai face cu banii castigati. Ganduri precum: "imi iau o casa", "ultimul telefon mobil" si poate cel mai important lucru: "sa vezi ce le dau peste nas la toti. Sa moara de oftica ca am castigat". Acest ultim gand poate duce la palpitatii serioase ale inimii.
Pasul 3: se ajunge acasa, lozul este plasat pe masa. Se fac pregatiri: o moneda langa el si se inspira adanc dupa care esti prins fara scapare in lumea unei bucati de carton care te poate face bogat sau iti poate cauza ulcer.
Dar nu asta m-a surprins. Sa explic: majoritatea lozurilor aici au urmatorul mecanism: lozul iti da intre 3 si 5 numere pe care ar trebui sa le gasesti in lozul tau dupa ce ai razuit. Daca de exemplu ai gasit unul din numerele cu pricina, suma inscriptionata sub el reprezinta suma pe care o vei folosi sa "le dai peste nas celorlati".
Ce am observat eu este comportamentul persoanei respective puse in fata unei schimbari de destin pe care o sa o numim: "Bate lozul viata?".
Am observat urmatorul comportament.
"Deci lozul vrea sa gasesc 13, 12 si 46....hmm ia sa vedem...razuiesc...numai un pic...prima cifra e 1....opaaaa...inca un pic...ah la naiba e 17....sa-l razuiesc pe urmatorul? Nu sa vezi ca nu e...stiu ca nu...si daca e imi da 1$...ia sa vezi...ce nu stiu eu....aa e 13...ce ziceam 1$...pai 1$ am dat pe loz. Ce hoti sunt astia cu lotto. Ei ia toti banii..ce sunt prosti? Ia mai am un numar....stai sa iau o pauza....stiu ca nu e....sau daca e iti da 2$...ba nu ca deja am castigat 1$....normal e 34..ce naiba sa fac cu el...hai ca ma enerveaza."Dupa care se trage aer in piept se razuiesc si ultimele cifre si se ofteaza dezamagitor pentru ca pana la urma ar fi putut sa fie un moment magic...
Sincer eu ii admir pe acesti oameni. Bineinteles nu in sensul ca au un mic viciu..ci pentru ca au rabdare. Pai sa fi fost eu in locul lor...mi-ar fi explodat inima, care e si asa subreda, sa iau pauza intre numere?! Cum adica?! Daca acolo, intre mine, moneda si loz se afla cifra care o sa imi aduca 20.000$ ..ca doar asa zice lozul ca am sansa de castig. Si sa ma uit la el si sa zic : stii ce lozule? Eu stiu ca tu nu o sa ma ajuti sa castig. Nereusinatule...da nu-ti face griji ca nu ma agit....stiu de dinainte ca imi dai maxim un dolar."
Asta doamnelor si domnilor e tarie de caracter. Eu am cumparat de cand sunt aici 2 lozuri in speranta ca asa cum zice romanul: "ba nu stii niciodata de unde pica norocul" dar n-am asteptat sa ajung acasa, sa ma aranjez pe scaun sau sa ma gandesc ca am sa fac cu banii....ma gandesc ca daca deja imi faceam plan cu ei, oftica ca lozul batjocoritor nu vrea sa mi dea bani m-ar fi deprimat.
Dar va dati seama ce as fi facut eu daca as fi avut un milion de dolari? Cel mai probabil n -as mai fi fost in tren gandidu-ma daca as fi avut 1 milion de dolari....

Tuesday, April 14, 2009

Alte alea...

Nu am mai scris demult si nu am nici o scuza de data asta. Am fost intrebata: "Ce mai e nou, Diana?" Asa ca iata diverse lucruri:
-cel mai important e ca mai sunt exact 4 sapt si 3 zile de scoala :)) si diana nu va mai fi boboaca :D
-vremea aici m-a terminat psihic. In februarie mi s-a zis ca trebuie sa astept pana in martie sa se mai incalzeasca de la -16 grade. Pe 1 martie mi s-a zis ca se mai intampla sa ninga si sa se inchida scolile da ca o sa fie mai bine. Pe 15 martie in mijlocul furtunilor am auzit ca aprilie e mult mai frumos. Azi e 14 aprilie si afara e frig si bate vantul si maine ploua si zilele astea am avut si 3 grade. MI s-a spus ca in mai e mai bine. Sunt curioasa daca primavara o sa mai vina vreodata sau in august cineva o sa zica ca de la iarna trecem la toamna. Aici iarna nu mai trece...(si mie inainte imi placea iarna)
-de cand am plecat din tara incerc sa ma mentin la curent cu ce se intampla in patria natala. In afara de toata amestecatura cu Gigi Becali, care zau daca inteleg de ce atata se fastacesc si zici ca e cel putin Maica Teresa (probabil ca lui i-ar place aceasta comparatie dar in fine), serios acuma. E in inchisioare, o fi facut el ceva daca e acolo. Nu inteleg ce relevanta are ca si-a spalat WC-ul si ca si-a pus perdea...bv lui si mult succes. Nu stiu daca lumea observa ca in Moldova e o mica revolutie si noi ii luam interviu in exclusivitate lui Gigi Becali despre relatiile lui cu Vadim. Mi-e si rusine de presa si politica din Romania. Miercurea trecuta la scoala o colega a deschis un ziar si zice: "Diana uite scrie de Romania". Bucuroasa ma indrept catre ziar ca sa vad: "Romania acuzata de Moldova. Ambasadorul Roman expulzat." Super.Colega se uita la mine dupa ce citeste articolul si cica: "E adevarat?". Zic : "Nu stiu" si iau ziarul ca un pic mai jos sa fie un articol minuscul despre Ceausescu si arta pe care el a furat-o din lume. N-am aparea si noi in ziar pentru ca presedintele a reusit sa reduca nivelul de coruptie sau ca tara este apreciata de UE pentru progresele nemaipomenite. Ajung acasa dupa ce incepuse nebunia cu Moldova si cautam pe internet o declaratie a lui Basescu, ca pana la urma tara pe care el o conduce era acuzata in direct la televizor/presa si radio. Gasesc doua randuri care ziceau ca Presedintele v-a da o declaratie pe 14 aprilie. Pai bravos, dl. presedinte! Eu zic sa te uiti in agenda ta si intre manichiura si pedichiura luna viitoare sa iti faci timp sa vorbesti despre cum o alta tara acuza Romania, da nu te grabi ca si luna viitoare tot aceleasi acuzatii o sa fie numai ca lumea o sa le si creada din moment ce tu nu zici nimic. Pana la urma si tacerea e un raspuns.
- Azi am primit o invitatie pe Facebook sa ma alatur unui grup care se numeste: "Nu o vrem pe Elena Basescu in Parlamentul European!" Grupul are 341 de membri si toti sunt foarte porniti. Nu stiu cum sta treaba cu Elena Basescu dar nu e ea cea care a zis: "esece"? Si daca ea e respectiva persoana....atunci ce alte probe mai trebuie ca se fie inteleasa treaba ca nu are ce cauta acolo?
Dar in fine, destul despre fam Basescu...ca nu merita
-In rest...nimic. Astept sa treaca toate (examene/prezentari/eseuri finale) si sa ne revedem cu bine acasa pe 2 iulie la otopeni :))
Numai bine si un Paste fericit tuturor!!!